Chcąc pracować w gastronomii musisz liczyć się ze sporą konkurencją. Część kandydatów będzie miała podobne kwalifikacje zawodowe co Ty, a część, wyższe. Twoim zadaniem jest wyróżnić się na tle innych, a zrobisz to wyłącznie za pomocą profesjonalnego CV. Jak stworzyć CV do gastronomii, które zwiększy Twoje szanse na zdobycie wymarzonego zatrudnienia? Czytaj dalej i zdobądź praktyczne porady!
CV gastronomia – spis treści:
- CV gastronomia – z czego składa się profesjonalny życiorys?
- CV gastronomia wzór
- Przykładowe CV gastronomia – jak napisać?
- List motywacyjny gastronomia wzór
CV gastronomia – z czego składa się profesjonalny życiorys?
Zanim zaczniesz tworzyć swoje CV do pracy w gastronomii, zapoznaj się z podstawowymi wymogami rekrutacyjnymi, aby mieć pewność, że Twoja kandydatura nie zostanie odrzucona ze względów formalnych. Od czego warto zacząć?
Zawartość CV i odpowiednia kolejność sekcji to coś, czemu musisz poświęcić najwięcej uwagi. Gastronomia CV – jakie rubryki zawrzeć?
- Dane personalne
- Podsumowanie zawodowe
- Doświadczenie w CV
- Umiejętności w CV
- Wykształcenie w CV
- Zainteresowania w CV
Na samym końcu CV do gastronomii mniejszym drukiem zawrzyj klauzulę CV ze zgodą na przetwarzanie danych osobowych. To bardzo ważne – jej brak wykluczy Cię z grona potencjalnych pracowników. Zadbaj o to, aby była ona aktualna i zgodna z zasadami RODO.
Zdjęcie w CV do pracy w gastronomii nie jest kluczowe, jednak w Polsce zwykło się je zamieszczać. Profesjonalna fotografia ubogaca dokument i pozwala rekruterowi łatwiej powiązać konkretne kwalifikacje zawodowe z daną osobą.
Przykładowe CV gastronomia – CV kucharza
CV gastronomia wzór
Imię i nazwisko
Kelner
Numer telefonu
Adres e-mail
Podsumowanie zawodowe
Jestem kelnerem z ponad 2-letnim doświadczeniem w restauracjach. Na co dzień zajmuję się doradzaniem, podawaniem potraw, przygotowywaniem napojów oraz współpracą z pracownikami kuchni. Płynnie mówię po angielsku, co pozwala mi obsługiwać również gości zagranicznych. W Państwa restauracji chciałbym pokierować zespołem kelnerów.
Doświadczenie zawodowe
01-2019 – obecnie Restauracja Italia
Stanowisko: Kelner
Zakres obowiązków:
- doradzanie gościom w wyborze potraw;
- kompletowanie zamówień;
- informowanie o sposobie przygotowywania potraw;
- przygotowywanie i podawanie napojów;
- współpraca z pracownikami kuchni;
- dbanie o porządek miejsca pracy;
- kontrola stanu zaopatrzenia restauracji;
- telefonicznie przyjmowanie rezerwacji.
Umiejętności
- aktualna książeczka sanitarno-epidemiologiczna;
- znajomość języka angielskiego – poziom C1;
- bardzo dobra znajomość kuchni włoskiej;
- umiejętność pracy pod presją czasu;
- komunikatywność.
Wykształcenie
09.2015 – 08.2019 Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
Technik żywienia
Zainteresowania
Lubię podróżować i poznawać kulturę Włoch oraz kuchnię włoską.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez (nazwa firmy) w celu prowadzenia rekrutacji na aplikowane przeze mnie stanowisko.
CV do restauracji – CV kelnera
Przykładowe CV gastronomia – jak napisać?
Dobre CV do gastronomii powinno zaczynać się od podsumowania zawodowego znanego też, jako rubryka “o mnie”. To kilka zdań wstępu, które zawiera najczęściej najważniejsze cele, umiejętności, sukcesy i atuty kandydata np. wieloletnie doświadczenie lub ukończone kursy.
Następnie przejdź do doświadczenia zawodowego prezentującego długość zatrudnienia i zakres obowiązków na poszczególnych stanowiskach. W tej sekcji lepiej unikaj ogólników, które może wpisać każdy kandydat – w przeciwnym razie nie wyróżnisz się. Opisując zakres obowiązków w gastronomii zdecydowanie najlepiej posługiwać się konkretami – stosuj branżowe słownictwo, liczby i dane procentowe.
W kolejnej części CV do gastronomii wymieć swoje umiejętności. Umiejętności w CV gastronomia najlepiej podzielić na kompetencje miękkie i twarde. Pamiętaj, że w tej rubryce warto również wspomnieć o aktualnych uprawnieniach (np. posiadanie książeczki sanepidowskiej) czy też znajomości języków (szczególnie jeśli ubiegasz się o pracę, która wymaga kontaktu z klientem).
Opisując wykształcenie w CV do restauracji nie musisz wdawać się w szczegóły. Wystarczy jeśli podasz lata nauki, nazwę szkoły, kierunek oraz uzyskany zawód lub tytuł. W życiorysie zawrzyj jedynie ostatnio ukończony etap edukacji, chyba że poprzednie były związane z gastronomią. Sekcja wykształcenie to również dobre miejsce, aby pochwalić się ukończonym kursem lub zdobytym certyfikatem. Jeśli masz ich wiele – stwórz dodatkową rubrykę.
O zainteresowaniach również warto wspomnieć w CV, szczególnie gdy są powiązane ze stanowiskiem, o które się ubiegasz. Pokaż, że praca to Twoja pasja, a pracodawca odbierze Cię jako osobę zaangażowaną, która z zapałem wykonuje powierzone jej zadania.
Samo CV do pracy w gastronomii może nie wystarczyć. Zobacz też list motywacyjny gastronomia.
Zobacz też, jak zostać barmanem?
List motywacyjny gastronomia wzór
Wiele osób zastanawia się, czy list motywacyjny jest konieczny, aby pracować w gastronomii. Jeśli pracodawca zawarł takie wymaganie w ofercie pracy to nie ma wątpliwości – list motywacyjny należy przesłać wraz z CV. Co w sytuacji jeśli nie ma na ten temat żadnej informacji? Mimo wszystko warto go przygotować.
List motywacyjny pozwoli Ci się wyróżnić i zaznaczyć, że naprawdę zależy Ci na tej pracy, dlatego włożyłeś nieco więcej trudu w przygotowanie swoich dokumentów aplikacyjnych. Wbrew pozorom przygotowanie listu wcale nie jest tak trudne. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które znajdziesz poniżej.
- List motywacyjny to dokument formalny, dlatego powinien spełniać określone wymogi. Na samej górze zawrzyj miejscowość i datę przygotowania pisma, pamiętaj o zwrotach grzecznościowych, odpowiednim języku i podpisie na samym dole.
- List motywacyjny powinien zmieścić się na jednej stronie A4, aby pracodawca chętniej się z nim zapoznał.
- List motywacyjny nie powinien być kopią CV (w przeciwnym razie jego pisanie mija się z celem). Postaraj się, aby rozwinąć w nim informacje, które mogą mieć znaczenie dla potencjalnego pracodawcy.
- Zadbaj o czytelność swojego listu motywacyjnego, ponieważ zbite bloki tekstu nie zachęcają do czytania. Podziel treść na akapity, a najważniejsze informacje wypunktuj lub pogrub.
- Na samym końcu listu wyraź chęć spotkania na rozmowie kwalifikacyjnej.
Sprawdź też nasze pozostałe artykuły:
Wolny zawód – co to jest wolny zawód? Lista wolnych zawodów
Networking – co to? Jak stworzyć sieć kontaktów?
Etyka zawodowa co to? Poznaj podstawowe zasady etyki zawodowej
Onboarding pracowników – jak powinien przebiegać proces onboardingu?
Prawnik – ile zarabia prawnik? Co robić po prawie?
Życiorys – jak napisać życiorys i jak wygląda wzór życiorysu?
Work life balance – jak osiągnąć równowagę w życiu?
Choroba zawodowa – Czy należy Ci się odszkodowanie za chorobę zawodową?
Jakie osiągnięcia w CV? Jak je wpisać?
Kontroler ruchu lotniczego – ile zarabia kontroler lotów? Jakie wymagania trzeba spełnić?
Okresowa ocena pracownika + metody oceniania pracowników
Praca w przedszkolu – nauczyciel oraz pomoc nauczyciela w przedszkolu
Jaka czcionka do CV? Popularne czcionki do CV
Spedytor kto to? Co robi i czym zajmuje się spedytor?
Jak opisać sekcję “o mnie” w CV? Co napisać o sobie w CV?